Senkinek sem kötelessége, hogy nagy ember legyen, már az is nagyon szép, ha valaki ember tud lenni.
(Alfred Capus).

Kedves diákok!

Ilok Andrea vagyok,
az iskola pszichológusa

Gyakran hallom diákoktól, mit gondolnak a pszichológusokról: agyturkász, lélekbúvár, az aki belelát fejekbe, aki már egy szimpla köszönés alapján szétanalizálja a másikat, stb. És hallom azt is, mi a véleményük arról, aki pszichológushoz jár.
Ne hagyd magad befolyásolni, elbizonytalanítani, a dolog érdekessége, hogy legtöbbször kiderül, még sosem jártak pszichológusnál…..

Az ember attól fél, amit nem ismer. Mihelyt a megismerés, a tudás világossága ráragyog, minden félelmetes dologról kiderül, hogy valójában egy olyan saját részünk, amivel nem akartunk szembenézni, és lenyomtuk a tudatalatti sötétjébe. Ha megtudod, megismered, hogy mi ez a szörny, ha nevén nevezed, többé nem fog ártani neked.
(Ara Rauch)

Ha problémád van, jó ha első körben próbálkozol a saját erődből megoldani. Ha így nem megy, a hozzád közel állóktól várhatsz segítséget. Sokszor csak egy naaa…gy beszélgetés kell, hogy jobban érezd magad. Mégis, ha úgy látod, egy idegen, egy a családodtól és baráti körödtől teljes mértékben független valaki – mondjuk egy pszichológus ;-) jobban tudna segíteni neked, keress meg, és rágjuk át közösen a problémádat. Azzal, hogy hozzám fordulsz nem vállalsz semmilyen hosszú távú elkötelezettséget és kockázatot, amikor úgy gondolod, már nincs szükséged támogatásomra, bármikor mondhatod, hogy ennyi most elég volt.
Fontos, hogy tudd: az, hogy valakinek problémája van teljesen hétköznapi és normális dolog! Sőt, az a furcsa, ha valaki azt mondja, neki nincs! Hogy valamivel pszichológushoz fordulsz az arról tanúskodik, erőfeszítést teszel azért, hogy a problémádra megoldást találj. Én nem az vagyok, akinek minden kérdésre ott lapul a válasz a zsebében, ne várj tőlem kész tippeket, tanácsokat. De abban biztosan segíteni tudok neked, hogy közös erővel megtaláljuk a TE legjobb megoldásodat!


Felsorolok néhány problémát, amivel diákok fordulni szoktak hozzám:

• az utóbbi időben nem tudsz eléggé összpontosítani vagy egyszerűen elment a kedved a tanulástól, ez pedig megnyilvánul a tanulmányi eredményedben is;
• sokat tanulsz, ez mégsem látszik az eredményeiden;
• gyakran tapasztalsz testi tüneteket (szédülsz, fáj a hasad, hasmenésed van, izzadsz, remegsz) pl. dolgozatírás előtt vagy ha számon kérnek;
• olyan dolog történt veled, amivel nem tudsz mit kezdeni;
• úgy érzed, nem tartozol sehová, nincs aki megértene;
• csalódtál valakiben, és nem tudsz túllépni rajta;
• egy ideje jelentős mértékben ingadozik a testsúlyod;
• sokszor ingerült és agresszív vagy, pedig azt sem tudod, miért;
• pályaorientációs tanácsadás

Minden
hétfőn 13-15 és
csütörtökön 9-14 óráig megtalálsz az alsó tagozaton lévő Orvosi szobában.
Ha nem szívesen keresnél meg személyesen vagy lenne még néhány kérdésed, mielőtt megkeresel, írhatsz a következő
e-mail címre: ilokandrea@freemail.hu.


„…a pszichológus egy hajó, ami felvesz úszás közben, ha elfáradtál,
és utadra enged, ha újra elég erős vagy továbbúszni…”