Kedves Szülők!

Ilok Andrea vagyok,
az iskola pszichológusa


Az iskolapszichológiáról általában

Milyen hivatás az iskolapszichológusi? Örömteli, sokszor nehéz, de szép. Maga pszichológia, mindig is létezett, hiszen minden korban voltak emberek, akik a közösség és benne az egyén szellemi, lelki életének, viselkedésének ismerői és segítői voltak.

Az iskolapszichológus az egyénnek és a közösség egészének is segít abban, hogy az iskola örömteli, hatékonyan működő, alkotó közösség legyen. Míg korábban elsősorban a pszichodiagnosztikus tevékenység, a különböző (pl. IQ) mérések, majd az egyéni tanácsadás tartozott feladatkörébe, addig az előzőeken túl ma már tágabban, az iskolai élet egészséges lelki, szellemi, hangulati légköréért, a nagyobb bajok megelőzéséért, azaz a prevencióért felelős. Célja az egyes tanulókkal kapcsolatban, hogy minél előbb felismerje a tanulási, beilleszkedési, magatartási vagy érzelmi problémákat, miközben figyel a kisebb-nagyobb csoportok optimális működésére is. Enyhébb esetekben helyben, személyre szólóan biztosítja a foglakozásokat, más esetekben, - hosszabb terápiás foglalkozások esetén - összekötő kapocs az iskola és a szakmai szolgáltató társintézmények, a pedagógiai szakszolgálatok között. Munkája során egyes tanulók, fiatalok lelki egyensúlyának megtartásával, helyreállításával, mentálhigiénés ellátásával foglalkozik, de az iskolai élet egészével, akár más pedagógiai területekkel és szaktanárokkal is kapcsolatban van.
A pszichológus csodákra nem képes, de támpontokat tud nyújtani, készségeket tud fejleszteni, összefüggések felismeréséhez vezet, más szemmel segít látni és segít felismerni a lehetőségeket - tanáccsal segít és bátorít, ha az úton eltévednél: annak érdekében, hogy az iskolai évek a lelki, szellemi gyarapodás időszaka, maga az iskola örömteli közösség legyen.


A Kedves Szülők bizalommal fordulhatnak hozzám, ha gyermekük olyan pszichés helyzetbe került, amit egyedül nem tud megoldani.

Beilleszkedési, adaptációs, szocializációs problémák (pl. zárkózottság, visszahúzódás, szemkontaktus kerülése, félelem a feladathelyzetektől, társaktól, felnőttektől, kommunikációs problémák, gyakori hallgatás, dadogás, pszichoszomatikus tünetek: enurésis, encoprésis, gyakori hasfájás, betegségek, önbizalomhiány,kirekesztettség,stb.)

Tanulási nehézség (pl. olvasási nehézség, írási-, helyesírási nehézség, számolási nehézség, beszédprobléma, gondolkodási-, emlékezet-, figyelem probléma, lassúság, kapkodás, fáradékonyság, alulteljesítés, változó, teljesítmény, tanulási kedv hiánya, rossz tanulási módszerek, stb.)

Magatartási rendellenességek (pl. félénkség, visszahúzódás, közöny, lehangoltság, gyakori sírás, labilitás, túlérzékenység, túlmozgásosság, nyugtalanság, figyelemfelkeltő viselkedések, indulatkitörések, féktelenség, dac, ellenkezés, szabályok rendszeres megszegése, kötelességmulasztás, felelőtlenség, irányíthatatlanság

Krízishelyzetben lévő gyermek esetében – szülők válása, szétköltözés, haláleset, baleset.


Tanácsadás:
hétfőn 13-15 és
csütörtökön 9-14 óráig az alsó tagozaton lévő Orvosi szobában.
Kérem jelezzék a segítségemre való igényüket az osztályfőnök által, vagy a titkárságon megtalálható pszichológusi naplóban ( név, gyerek neve és telefonszám feltüntetésével - időpont egyeztetés céljából). Ha nem szívesen keresnének meg személyesen vagy lenne még néhány kérdésük, mielőtt megkeresnek, írhatnak a következő
e-mail címre: ilokandrea@freemail.hu.