4. MODUL


TÁBLÁZATKEZELÉS


A NEGYEDIK MODUL TARTALMA


A negyedik modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgán ezek közül egyet kell megoldani. A feladatok megoldása során előre elkészített fájlokat is kell használni, amelyeket a vizsgaközpont tesz elérhetővé a vizsgázó számára.


A modul célja


Ez a modul a táblázatkezeléssel kapcsolatos ismereteket kéri számon. A vizsgázónak értenie kell a táblázatkezelés lényegét és képesnek kell lennie úgy használni a táblázatkezelő programot, hogy a végeredménye pontos munkafájl legyen.


A sikeres vizsga követelményei:


• Tudni kell táblázatokat létrehozni, menteni különböző fájlformátumokban.


• A hatékonyság érdekében ismerni kell beépített funkciókat pl. a Súgót.


• Tudni kell a cellába adatot bevinni és listákat létrehozni. Tudni kell adatot kijelölni, rendezni, másolni, mozgatni, törölni, továbbá


• sorokat és oszlopokat szerkeszteni a munkalapokon; másolni, mozgatni, törölni és megfelelően átnevezni a munkalapokat.


• Tudni kell táblázatkezelő funkciók segítségével matematikai és logikai függvényeket létrehozni. Megfelelő gyakorlattal kell rendelkezni a függvények létrehozásában és a függvényhibák felismerésében, illetve


• szám és szövegtartalom formázásában;


• az információ minél pontosabb átadása érdekében ki kell tudni választani, létre kell tudni hozni, és meg kell tudni formázni a megfelelő grafikont.


• Tudni kell a táblázat oldalszámait megfelelően beállítani, illetve ellenőrizni és javítani a tartalmat a nyomtatás előtt.



A vizsgafeladat megoldásához kizárólag a kiválasztott táblázatkezelő program használható.


A vizsgaközpont a használt programnak megfelelően a programspecifikus elemeket másra cserélheti (pl. diagramtípus, súgótéma).


A vizsgázónak a táblázatkezelő alkalmazást, és a feladat megoldásához szükséges fájlokat önállóan kell elindítania, majd a munka végeztével be kell azokat zárnia.


A vizsgázó a feladat megoldásához szükséges fájlok megnyitásához (a fájl pontos nevének és helyének megadásán kívül) semmilyen segítséget nem kaphat.


A megoldások során szükség szerint segédtáblázatok is létrehozhatók. A táblázatokat át lehet rendezni, amennyiben ez a feladat megoldhatóságát nem akadályozza. A nyomtatások azonosítása érdekében a vizsgaközpont kérheti azonosító adat (pl. név) bevitelét a munkalap egy üres cellájába. A nyomtatási feladat ekkor csak az azonosító adat beírása esetén értékelhető. A központ fájlba történő nyomtatást is kérhet, ilyenkor a megadott helyen és névvel kell létrehozni a fájlt.


A vizsgázónak a megoldás során alap és emelt szintű feladatokat kell elvégeznie. Minden feladathoz 10 alap szintű és


3 emelt szintű feladat tartozik. A kétféle feladat külön értékelendő.


Az alap szintű feladatokat legalább 90%-ban kell teljesíteni, az emelt szintű feladatokból – a feladat jellegétől függően – legalább kettőt kell elvégezni, vagy a feladatot 50%-ban jól kell megoldani ahhoz, hogy a vizsga sikeres legyen.


Azoknál az alap szintű feladatoknál, ahol két, nem képlet létrehozásával kapcsolatos részfeladatot kell megoldani, az adható százalékpontszám megosztható (2×5%). A képletek létrehozását kérő alap szintű műveletekre részpontszámok nem adhatók.


Azokra az emelt szintű feladatokra, amelyekben új diagramot kell létrehozni a megadott szempontok szerint, a lehetséges összpontszám 35%-a adható, ha a diagram a megadott típussal, a megadott módon és adatokkal készült el, és nem takar értéket tartalmazó cellát. Ha a vizsgázó megkapta ezt a 35%-ot, akkor további 3×5% adható a diagram formázásával kapcsolatos műveletek elvégzéséért. Így az új diagram létrehozását kérő feladatra legfeljebb 50% adható, a másik két emelt szintű feladat helyes megoldása ekkor 25-25%-ot ér.


A nem diagrammal kapcsolatos emelt szintű részfeladatokra részpontszám nem adható.


Azokban a feladatokban, amelyekben nem kell új diagramot létrehozni, mind a három emelt szintű részfeladat azonos pontot ér. Így ezen feladatok legalább két emelt szintű részfeladatát kell megoldani a sikeres vizsgához.


A feladatok pontosan megjelölik, melyik cellával vagy tartománnyal kell dolgozni. Csak azokra a feladatokra adható pont, ahol a megadott és csak a megadott helyen történt a szükséges beállítás, illetve adat, képlet bevitele.


A feladatokban a kiszámolandó értéket mindig a táblázatkezelőben alkalmazott képlettel kell kiszámolni, és azt a táblázatba bevinni.


Jelölések


A cellacímekre történő hivatkozáskor betű–szám hivatkozást alkalmaztunk: az oszlopokat betűk, a sorokat számok jelölik.


Tartományok jelölésénél a tartomány kezdő- és végcímét kettőspont választja el egymástól.


Alap szintű művelet


Emelt szintű művelet


Legtöbbször a munkalap kifejezést használtuk az ív (sheet) megnevezéseként.


A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható.


A vizsgafeladat megoldásához rendelkezésre álló idő 45 perc.