2. MODUL


OPERÁCIÓS RENDSZEREK


A MÁSODIK MODUL TARTALMA


A második modul 80 feladatot tartalmaz, közülük egyet kell a vizsgán megoldani. A megoldások során előre elkészített könyvtárakat (mappákat) és fájlokat is kell használni.


A modul célja


A számítógép használata és fájlkezelés, vagyis az Operációs rendszerek modulhoz a vizsgázónak képesnek kell lennie a számítógép kezelésére.


A sikeres vizsga követelményei:


• Használni kell tudni az operációs rendszer legfontosabb funkcióit, így a számítógép-beállításokat és a beépített súgó funkciókat is.


• Hatékonyan kell tudni kezelni az Asztalt és tudni kell grafikus felhasználói munkakörnyezetben dolgozni.


• Ismerni kell a fájlkezelés alapjait, készség szinten kell tudni rendszerezni a fájlokat és mappákat, hogy azok könnyen beazonosíthatóak és megtalálhatók legyenek.


• Segédprogramokat kell tudni használni nagy méretű fájlok tömörítéséhez és kicsomagolásához, és ismerni kell a vírusölő szoftvereket a számítógépes vírusok elleni védelemhez.


• Kell tudni egyszerű szövegeket szerkeszteni és az operációs rendszeren belüli nyomtatási eszközöket használni.


A vizsgán csak a választott operációs rendszert, tömörítő és víruskereső programokat lehet használni, külső fájlkezelő program használata nem megengedett.


Az elméleti kérdések megválaszolására bármilyen, txt formátumú fájl létrehozására alkalmas szövegszerkesztő program használható.


A vizsgaközpont a feladatokban szereplő meghajtó-, könyvtár- (mappa-) és fájlnév hivatkozásokat másra cserélheti, amennyiben ezt a feladat megoldhatósága indokolttá teszi. Hasonlóan kell eljárni az adott környezetben nem értelmezhető megnevezésekkel is. A modul szövegében dőlt betűkkel szedett szavak a vizsgaközpont által megváltoztatható elemeket jelölik.


Nyomtatáskor az alapértelmezés szerinti, vagy a vizsgaközpont által megjelölt nyomtatót kell használni.


A központ fájlba történő nyomtatást is kérhet, ilyenkor a megadott helyen és névvel kell létrehozni a fájlt.


A feladatlapok végén olvasható „majd kapcsolja is ki a gépet!” utasítást a vizsgaközpont érvényben hagyhatja vagy törölheti saját igényének, illetve a feladatlap javíthatóságának megfelelően.


Az egyes részfeladatokra 1, 2 illetve 4 pont adható. A 2 és 4 pontot érő feladatok pontszámai a feladat teljesítésének mértéke szerint oszthatók.


Az elérhető maximális pontszám: 32.


A sikeres vizsgához a vizsgázónak legalább 24 pontot kell megszereznie.


A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható.


A vizsgafeladat megoldásához rendelkezésre álló idő 45 perc.