7. MODUL


INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ


A HETEDIK MODUL TARTALMA


A hetedik modul 80 feladatot tartalmaz. Közülük egyet kell megoldania a vizsgázónak.



A modul célja


Az Internet és kommunikáció modul két részből áll. Az első részben (web-böngészés) a vizsgázónak számot kell adnia arról, ismeri az internet-használattal és a böngészséssel kapcsolatos alapfogalmakat.


A sikeres vizsga követelményei:


• Tudni kell, mi az Internet és milyen fogalmak kapcsolhatók hozzá. Tisztában kell lenni az internet- használattal kapcsolatos biztonsági előírásokkal.


• Végre kell tudni hajtani mindennapi web-böngészéssel kapcsolatos feladatokat (pl. a böngésző beállításának megváltoztatását).


• Ki kell tudni tölteni és meg kell tudni jeleníteni web-űrlapokat és információt kell tudni keresni.


• El kell tudni menteni weboldalakat, fájlokat kell tudni letölteni a webről. Webtartalmat kell tudni dokumentumba másolni.


A vizsga második részében (kommunikáció), az elektronikus levelezéssel (e-mail) kapcsolatos alapvető ismeretekről kell számot adni. Ismerni kell más üzenetfajtákat és tisztában kell lenni az e-mail-használattal kapcsolatos biztonsági előírásokat:


• Érteni kell, mi az e-mail és ismerni kell használatának előnyeit és hátrányait; ismerni kell más üzenetfajtákat is.


• Ismerni kell a hálózati etikettet és az e-mail használatával kapcsolatos biztonsági előírásokat.


• Tudni kell e-mailt létrehozni, a helyesírását ellenőrizni és elküldeni. Megválaszolni, továbbítani és nyomtatni e-mailt, kezelni a csatolt fájlokat.


• Tudni kell továbbá levelezőrendszer-szoftverrel dolgozni, az e-maileket rendszerezni és kezelni.



A vizsgafeladat megoldásához kizárólag a választott internetböngésző és levelezőprogram használható.


Minden feladat két, A és B részből áll. A vizsgaközpont előkészíti a feladatokat a vizsgára és biztosítja a megoldhatóságukat.


A feladatokban dőlt betűkkel szedett részeket, például dátum vagy fájlnév stb. a vizsgaközpont megváltoztathatja.


A vizsga során a B részben található internetes keresési feladatokban a vizsgázóknak mindig az aktualizált információkat kell megkeresniük. Éppen ezért azokat az információkat vagy adatokat, amelyek a vizsgapéldatár nyomtatott kiadásában szürke alappal kiemelve szerepelnek, a vizsgaközpontnak módosítania kell.


Esetenként írásban kell választ adni a kérdésekre. A választ a vizsgafeladat-lapra kell leírni.


A rész:


A vizsgázónak az elektronikus levelezéssel kapcsolatos feladatsort kell megoldania: adott szempontok szerint ír levelet, választ küld vagy továbbít, illetve elvégez bizonyos beállításokat a levelezőprogramban.


A levél küldésével, továbbításával, válasz küldésével kapcsolatos feladat 9 pontot ér, e nélkül a vizsga nem lehet sikeres.


Azokban a feladatokban, amelyekben a levelet meg kell jelölni, bármilyen jelölővel (flaggel) való ellátás érvényes megoldásnak számít, kivéve az olvasatlanra (unread) történő jelölést.


Válasz küldésekor, illetve levél továbbításakor, amennyiben a feladatban nincs más utasítás, az eredeti szövegnek a levélben kell maradnia. Csakúgy, mint továbbításkor. Ha a feladat külön nem írja elő, hogy mi kerüljön az e-mail tárgysorába, akkor az eredeti beállítást a vizsgázó ne módosítsa.


A mappa és könyvtár, csakúgy mint a címjegyzék, címlista és címtár a feladatok szövegében egymás szinonimáiként szerepelnek.


A maximálisan elérhető pontszám az A részben 16 pont.


B rész:


A keresési feladatokban kért információkat, adatokat mindenkor a vizsgafeladat-lapra kell leírni. Ezen kívül azonban, a vizsgaközpont útmutatásának megfelelően a vizsgázó a keresett adatot tartalmazó oldalakat ki is nyomtathatja, vagy a weblap címét/linkjét el is küldheti e-mail-ben a vizsgaközpont által megadott címre .A kért képeket, szövegeket, oldalakat meg kell keresni az interneten, és a megadott helyre el kell menteni. A B részben további műveleteket is el kell végezni a webböngésző segítségével, illetve elméleti kérdésekre kell választ adni.


A fogalmak értelmezését igénylő feladatoknál a fogalmakat az internet és kommunikáció témakörén belül kell értelmezni.


A keresési feladatokból legalább kettőt meg kell oldani ahhoz, hogy a vizsga sikeres lehessen.


A maximálisan elérhető pontszám a B részben 16 pont.


Az egyes részfeladatok mellett feltüntetett pontszámok nem oszthatók.


A maximálisan elérhető összpontszám 32 pont.


A sikeres vizsgához a vizsgázónak legalább 24 pontot kell megszereznie.


A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható.


A vizsgafeladat megoldásához a rendelkezésre álló idő 45 perc.