2013. április 24-én látványos előadáson vettünk részt, melyet Hirmann László igazgató úr, Takács Judit tanárnő és Bleicher Imre fotós tartott.

Az előadás elején az igazgató úr Powerpointos bemutatóját néztük, hallgattuk meg. Megismertette velünk Kárpátalja földrajzi helyzetét, történelmét, népsűrűségét és kismértékben a gazdaságát. A városokról képeket, panorámaképeket mutatott.

Elmondta, hogy sok magyar él Kárpátalján, és van ott egy testvériskolánk. A sárosoroszi iskolába kb. 80 gyerek jár. Ez megegyezik a mi iskolánkban a hetedikesek számával. Őket fogjuk meglátogatni, megajándékozni. Reméljük, sok új ismeretség, barátság kötődik köztünk.

Beszélt Rákóczi Ferencről, aki innen indította el a Rákóczi-szabadságharcot.(1703-1711) Sok birtoka volt neki itt.

A háborúk idején sokat mozgatták a határvonalat. Volt olyan ember, aki egyszer magyar, egyszer szlovák, egyszer pedig Lengyelországban élő ember volt úgy, hogy el sem mozdult a lakhelyéről.

Láthattunk képeket a Vereckei-hágóról. Erről azt kell tudni, hogy ( a feltételezések szerint ) a honfoglaló magyarok Árpád vezetésével a Vereckei-hágón keresztül jöttek be a Kárpát-medencébe.

Sok kárpátaljai várost soroltak fel, többek között Sárosoroszit, Tiszaújlakot, Beregszászt, Ungvárt, Husztot, ahol Kölcsey versét is megemlítettük, és végül Munkácsot a várral, amit Zrínyi Ilona 1686-tól 1889-ig védett a Habsburgokkal szemben.

Takács Judit tanárnő és Bleicher Imre fotós saját kárpátaljai útiélményüket osztották meg velünk, bemutatva az általunk is meglátogatandó helyszíneket.

Ezzel az előadással fel tudtunk készülni arra, hogy mennyi mindent fogunk látni. A helyiek bizonyára nagy szeretettel fognak fogadni minket, szerényen, de nagy szeretettel.


Drexler Márton 7.b