Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Az IASL= International Association of School Librarianship (Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezete) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot.
Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban 2012-ben 22 ország 17 ezer diákja vett részt. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett.
A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjában megkaphassák. A könyvjelzőket úgy érdemes készíteni, hogy a készítő neve, e-mailje is rajta legyen, hogy a diákok felvehessék egymással a kapcsolatot.
Idén a mi iskolánk is csatlakozott ehhez a remek akcióhoz, ily módon is ablakot nyitva a világra.
2013. szeptember 17-én, kedden, 14 órától 16 óráig a rajzteremben (Aula 8.) vártuk az érdeklődő tanulókat, akik kedvet éreztek a könyvjelző-készítéshez.
A vártnál több kisdiák jött rajzdobozával és készítette el a könyvjelzőjét. Jó hangulatban izgatottan találgattuk, vajon melyik ország iskolájának diákjaival leszünk összesorsolva. Ez majd csak október elején derül ki. Kedves, színes könyvjelzőket alkottak a gyerekek, melyek hátoldalán olvasható nevük és e-mail címük. Reméljük, hogy az így kialakult „könyvjelző-barátságok” hosszú éveken keresztül fennmaradnak, és talán sokáig eszükbe jut, hogy ha nincs az iskolai könyvtár, ez a barátság nem jött volna létre.
Az elkészült alkotásokról és a könyvjelző készítés pillanatiról képek megtekinthetőek a mellékletben!

A további könyvjelzős híreket a könyvtárajtókon és a honlapunkon olvashatjátok!