Fotóalbum: Színjátszó tábor, 2011, Zebegény

1992-ben, Szántódon szerveződött az első olyan színjátszó tábor, melyet én vezettem. Előtte háromban voltam társa Vadady Attilának, aki akkor az Ady E. Műv. Ház technikusaként dolgozott. Együtt kezdtük Katalinpusztán, ill. Zánkán. A táborozók akkor még egész Újpestről szerveződtek, köztük a mi iskolánkból is.
A táborok alaptevékenysége mindig is a színjátszás, a dramatikus játék, a zenélés, a tánc, az éneklés volt. Sok-sok felejthetetlen élményem van. Azóta felnőtt résztvevőktől tudom, hogy nekik is. Jólesik, amikor visszajelzik ezt.

Az országban sok helyen játszottunk a helybélieknek is, de tapasztalatok bizonyítják, hogy nem ez volt a lényeg, hanem az a sajátos légkör, hangulat, ami mindig kialakul újra és újra. A művészeti jellegű tevékenységekkel átszőtt folyamatos együttlét, amely nem egyszerűen kikapcsolódás, hanem inkább bekapcsolódás, vagy... talán átkapcsolódás..., egy másfajta, tútszabályozottságtól mentes, közös hullámhosszra, ez teremti meg a hangulatot.

A jelenlévők mind fontosak, egyénenként is. mindenkiről kiderül valami, amit tud, amire képes, s nem ritkán olyan dolog is, amin maga is meglepődik. A kulcsszó - azt hiszem - a szabadság. Az alkotás, vagy legalábbis az alkotás lehetőségének a szabadsága minden résztvevő számára. Mindez ma is igaz, bár sok minden megváltozott az elmúlt 20 év alatt. Elsősorban az elvárások, az igények változtak, úgy a gyerekek, mint a táborvezetők részéről, de ez természetes. A szántódi tábor egykori résztvevői ma már 30 év körüliek!

Az idén Zebegényben voltunk, ugyanott, ahol tavaly. A polgármestertől megkaptuk a régi iskolaépület kulcsát, oda is bejártunk foglalkozást tartani. A 49 férőhelyes szálláshely pedig csak a miénk volt 8 napig. A tavalyi évben itt készült kisfilmjeink egyébként sorban elérhetők lesznek a YouTube-on. Az idei résztvevőknek mindet megmutattuk, a sláger a Lily baba lett, ezt minden este meg akarták nézni újra.

Idei fotóink egy csomagja már megtekinthető. Ezek a képek a vonaton, a parkban, a Duna-parton, a bolt előtt és a szálláson, főleg a társalgóban készültek. A vonaton utaztunk, a parkban dalt tanultunk a nagyoktól és felvételeket készítettünk a Börbi-képregényhez, a Dunában pancsoltunk, a társalgóban... sok mindent csináltunk, de a fotókon főleg a táncimprovizációk pillanatai láthatók....egyelőre.

Veszprémi Ildikó táborvezető

Kattins ide:
http://archivum.kig.hu/fotoalbumokOUT/fkig0129aaOUT_szinjatszotabor_2011_zebegeny/