Amikor a Károlyi Fesztiválon kiosztottuk az idei pályázatok első díjait, jeleztük, hogy a meghirdetett versíró kategória témájával egy országos pályázathoz csatlakoztunk, és megígértük, hogy a legjobb munkákat továbbküldjük megmérettetés céljából. Így is tettünk.
Ezt a pályázatot eredetileg a Petőfi Irodalmi Múzeum és Újpest Önkormányzata írta ki a "híres-neves Rácpácegres", azaz a Sárszentlőrincen található Lázár Ervin Emlékház 2012. májusi megnyitásának alkalmából. Tuvudsz ivígy? cím alatt témajavaslatok voltak, melyekből választani lehetett.
Nem volt könnyű dolguk az alkotásra vállalkozóknak, mert először is jól kellett értelmezni a feladat lényegét irodalmi szempontból. Ebben nyilvánvalóan szükség volt a pedagógusok és/vagy a szülők segítségére, és persze arra, hogy a gyerekek otthon legyenek Lázár Ervin mesevilágában, elsősorban a Négyszögletű Kerek Erdő mind a négy szögletében, értsenek Dömdödöm nyelvén, és legyen szemük, fülük a többi szereplő "költői stílusjegyeinek" felismerésére is, mert ezek mintájára kellett versezeteket fabrikálni. Nem titkolt cél volt tehát Lázár Ervin meséinek népszerűsítése is.
Formailag a következő elvárásoknak kellett megfelelni: "Az A/4-es méretben elkészített saját alkotások mellé, köré a gyermekek készítsenek illusztrációt úgy, mintha az egy verseskönyv oldala lenne."

Mi Pap Dániel és Tomeg Tünde (3.b), valamint Bálint Virág és Bekő Bozó (4.c) osztályos tanulónk pályázatát küldtük tovább.
MIND A NÉGYEN DÍJAZOTTAK LETTEK! (Oklevelek a mellékletben)

Gratulálunk Nekik, tanítóiknak, (Solymos Andreának, Dévai Anikónak, Nagy Hajnalnak, Széll Baátának), és köszönjük a szülők otthoni segítségét.
Az ünnepélyes díjkiosztót az Újpesti Polgárcentrumban tartották május 31-én. Az esemény igen színvonalas volt, remek szervezéssel, felkészült tecnikával, elegáns vendéglátással, és igényesen megválasztott díjakkal. Igazán méltóak voltak a körülmények ahhoz, hogy a résztvevők tényleg elismerésnek érezhessék, amit nyújtanak nekik. Köszönjük a szervezőknek!
A díjakat a zsűri elnöke, Rigó Béla költő, valamint Vathy Zsuzsa író, Mátésné Pataki Ágnes osztályvezető asszony és Molnár Szabolcs alpolgármester adta át a gyerekeknek. A felkészítők virágot kaptak. A tervek szerint a legszebb "oldalakból" őszre kiadványt szerkeszt a Lázár Ervin Baráti Társaság.

A rendezvény hangulatát megalapozta iskolánk 2.b osztályának előadása. Lázár Ervin A nagyravágyó feketerigó című meséjét mutatták be igen nagy sikerrel, éppúgy, mint a fesztiválon, március 10-én. Köszönjük lelkes és alapos felkészülésüket, Kuhmann Emese tanítónak a megrendezést és Lozsekné Tuza Mártának a díszleteket. A szereplők tortát kaptak. (Fotók a mellékletben, köztük azok is, melyeket másnap reggel készítettem a 2.b osztálytermében.)

Veszprémi Ildikó igh.