,,A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.
Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik."

Ezzel a Kodály- idézettel kezdődött az a rendezvény, melyet október 1-jén - A Zene Világnapján - az alsós gyerekek töltöttek meg tartalommal.
Ennek a hagyományos eseménynek különleges hangulata van minden évben. Kiállnak a többiek elé azok a
8-10 éves gyerekek, akik 1-3 éve ismerkednek a hangszeres játékkal. Kiállnak és muzsikálnak.
Vannak ennek a műsornak mindig olyan percei, amikor a teljes közönség lenyűgöződik. Csendben, ámulattal hallgatjuk, hogy egyik évtől a másikig hogyan szelídül a hangszer gazdájához, amikor már nem csak hangja, hanem lelke van a muzsikának a gyerek kezében.
Fontos szerepe van ennek az ünnepnek abban is, hogy megjelenjen a gyerekek iskolai életében a közös élőzene hallgatásának, befogadásának kultúrája.
Szerencsére megalapozódik mindez az énekórákon, és a színházi programokon. De kiemelt érzelmi többletet ad mindenkinek az, hogy mindennapi ismerőseiket, osztálytársaikat hallhatják előadói szerepben.

Az idei rendezvényen közreműködött: az
alsós lánykórus, Simon Bertalan hegedűn, Ipacs Zorán trombitán, Bús Bendegúz kürtön, Szabó Balázs gitáron, Révész Ágnes zongorán, Rudolf Liliána furulyán, Sütő Emese és Kemény Szófia kettőse furulyán, Vigh Teodóra zongorán, Mátyij György és Dévai Anikó (tanító) kettőse furulyán, és egy trió: Czombos Luca ének, csörgő, Keszte Panna zongora, Keszte Sára furulya.

A műsor bemondói és narrátorai voltak: Szilasi Zsófia, Tomeg Zsófia, Kis-Tót Zsigmond és Nerada Balázs.

Mellékletünkben részleteket olvashatnak a narrátor-szövegből és láthatják az eseményen készült fotókat.