Iskolánkban már hagyománya van az évente egy alkalommal minden évfolyam számára megtartott városismereti sétáknak. Ezt a napot azért vezettük be, mert szomorúan tapasztaltuk, hogy a gyerekek közül sokan nem ismerik Budapest nevezetességeit. Úgy éreztük, a mi feladatunk ezt pótolni,

Tavasszal, egy előre kijelölt napon, minden évfolyam a város más-más helyszíneit járja be. Ezek előkészítésére az útvonalon található egyes épületekről, szobrokról egy-egy tanuló kiselőadást készít, melyet a helyszínen felolvas. Ezen kívül feladatlapot kapnak a gyerekek, melyet a séta során az egyes helyszíneken kell kitölteniük. Ezeket az iskolában értékeljük.

Az ötödikesekkel a Városligetbe megyünk. A Hősök terén két tanuló felolvassa az otthon elkészített kiselőadását a Szépművészeti Múzeumról és a Műcsarnokról, majd a gyerekek felírják a feladatlapra, hogy a téren található szobrok kit ábrázolnak. Ezután a Széchenyi fürdő épületének stílusával és építészével ismerkedünk meg. Majd a millenniumi földalatti régi végállomásának emléktábláját keressük meg. A Vidám Park és a Nagycirkusz előtt elhaladva, az Állatkert bejáratánál lévő szobrokat kell feljegyezni. Végül az Állatkert alapítójának szobrát nézzük meg.

A hatodik évfolyam a Kálvin térről indul. A Nemzeti Múzeum kertjében sétálva feljegyzik az ott található szobrok és emléktáblák feliratait. Majd közösen felelevenítjük az ott történt eseményeket. Ezután az Üllői úton végighaladva a nevezetes épületek - többek között az Iparművészeti Múzeum épülete - előtt megállva egy-egy gyerek felolvassa az azokról készített kiselőadását. A következő helyszín a Füvészkert, ahol a különleges növények megtekintése mellett szót ejtünk A Pál utcai fiúk című regény itt játszódó eseményeiről is. Sétánkat az Orczy - kertben fejezzük be.

A hetedik évfolyammal a budai vár nevezetességeit fedezzük fel. A várba a Bécsi kapun át megyünk be, majd a kapott feladatlap kérdései alapján a Kapisztrán téren található régészeti feltárásokkal, szobrokkal ismerkedünk meg. Továbbhaladva a Hadtörténeti Múzeum épületét és az előtte található ágyúkat nézzük meg. A vár ódon utcáinak egyikén végigsétálva elolvassuk a házak falán található emléktáblákat. A Szentháromság térre érve a gyerekek felolvassák a Szentháromság - szoborról, a Mátyás - templomról, a Halászbástyáról és a Szent István lovas szobráról készített kiselőadásukat. A Várszínház előtt elsétálva eljutunk a sikló felső végállomásához, majd a királyi palota épületét és a körülötte lévő szobrokat tekintjük meg. A hegyről lesétálva a Clark Ádám téren található 0 km- kőnél fejezzük be utunkat.

A nyolcadik évfolyam úti célja a Duna - korzó. A Ferenciek teréről indulunk és a Duna -parton megyünk végig. Először az Erzsébet híd közelében lévő Petőfi-szobrot tekintjük meg, majd kiselőadás keretében a Vigadó épületének stílusáról és annak építőjéről hallunk. A Lánchidat megcsodálva, a Magyar Tudományos Akadémiáról tudunk meg fontos dolgokat. Ezután az Országházat járjuk körül, majd sétánkat a Szent István Bazilikánál fejezzük be.

Ezekkel a sétákkal biztosan sikerül tanulóinkkal jobban megismertetni és megszerettetni szülővárosunkat.

Csambalik Tivadarné
tanárnő