Huszonegy jelenlegi alapképzést nem lehet indítani a 2016/2017-es tanévben, több szak átalakul és újakat is bevezetnek. Bár Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban azt mondta, augusztus végére várható az egyeztetések befejeződése, a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és az új képesítések felvételéről szóló kormányrendelet már a Magyar Közlöny keddi számában megjelent. Ez képzési területenként tartalmazza az alapképzési, mesterképzési szakokat, felsőoktatási szakképzéseket. A rendelet 2015. szeptember 1-jén lép hatályba.

Íme, a változások képzési területek szerint:

bölcsészettudományi képzések közül megszűnik az andragógia alapszak, 2016-tól viszont egy teljesen úgy bölcsészettudományi alapképzés indul: a közösségszervezés.

Az agrárképzések közül megszűnik az erdőmérnöki alapszak, és nem lehet majd jelentkezni informatikus és szakigazgatási agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, állattenyésztő mérnöki, illetve növénytermesztő mérnöki képzésre sem. A gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak 2016-tól vidékfejlesztési agrármérnöki név alatt fut majd.

Ugyanakkor az az egyetem vagy főiskola, amelynek a kínálatában eddig szerepelt a mezőgazdasági mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a növénytermesztő mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki vagy a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak és az agrármérnöki mesterképzési szak is, agrármérnöki osztatlan képzést indíthat.

társadalomtudományi területen lőttek a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok szakoknak is. A politológia alapszak helyett 2016-tól politikatudományok képzés indul.

gazdasági képzések közül 2016-tól megszűnik a gazdaság- és pénzügy matematikai elemzés, ugyanakkor helyette indíthat osztatlan képzést ugyanezen a néven az a felsőoktatási intézmény, akinek a képzései között a rendelet hatályba lépésekor szerepelt ez az alapszak és a gazdaság-matematikai elemző mesterszak is. Megszűnik a közszolgálati alapképzés is.

műszaki képzések közül a had- és biztonságtechnikai mérnöki képzés ezentúl biztonságtechnikai mérnöki név alatt indul, és két új szakot is bevezetnek: a hivatásos repülőgép-vezetőit, a vízügyi üzemeltetési mérnökit.

Az orvos- és egészségtudományi területen az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzés neve változik 2016-tól: orvosi diagnosztikai analitikus szakként indul.

sporttudományi képzési terület teljesen átalakul: megszűnik a humánkineziológia, a rekreáció-szervezés és egészségfejlesztés, illetve a sportszervező képzések helyett pedig sport- és rekreáció-szervezés néven indul új szak. A testnevelő-edző szak helyett edző képzésre lehet majd jelentkezni.

művészeti szakok közül megszűnik a gyártásszervező, a kameraman és az alkalmazott látványtervezés alapképzés. Lőttek a fémművesség, a kerámiatervezés és az üvegtervezés alapszaknak is. Új képzésként indul viszont a látványtervezés és a tárgyalkotás, a design- és művészetelmélet helyett pedig a designkultúra képzés.

 

művészetközvetítési képzési területen megszűnik a mozgóképkultúra és médiaismeret, az elektronikus ábrázolás, a képi ábrázolás és a plasztikai ábrázolás alapszak. A kézműves szak kézműves tárgykultúra néven indul majd, az ének-zenét pedig a zenekultúra váltja. Képalkotás néven egy új szakot is bevezetnek.