Cipőt a cipőboltból…,
avagy ünnepi megemlékezés iskolásoknak – másképp

diakokIskolai hivatalos ünneplések miatt elmaradt órák, újítási próbálkozások – ezek már talán csak emlékek. S ami igazán jó volt ebben, az csupán az ellógott óra élménye. Közeleg az 56-os események évfordulója, itt van újra az ünneplés ideje. De hogy az iskolások számára megfoghatatlan ünnep személyessé váljék, a fiatalok átérezzék az akkori ifjúság szerepét, emlékezhetünk másképp.

A Pesti Magyar Színiakadémia diákjai élő, izgalmas műsorban sikerrel oldják meg azt a lehetetlennek tűnő feladatot, hogy közel hozzák a forradalom történetét a mai fiatalokhoz. Minden olyan tanulónak, akik iskolájában még létezik  az ünneplés intézménye, látnia kell ezeket az előadásokat.

Gémes Antos, a másodikos akadémisták osztályfőnöke és az idei ünnepi előadás rendezője Nagy Imre szavait választotta kiindulópontnak a műsorhoz: “A fiatalokról szól a forradalom, és rájuk kell bízni ennek az országnak az építését, mondta annak idején a forradalom miniszterelnöke. Ha nem ért volna tragikus véget annak idején a felkelés, ez meg is valósult volna talán. Így most mi is a diákjainkra alapozzuk a megemlékezést, mert ez közelebb hozhatja a fiatal nézőkhöz az előadást – mondja Gémes Antos. – Benne vannak ennek a generációnak a gondolatai, érzései. Azt a feladatot adtam ki az akadémistáknak, hogy gyűjtsék össze nagyszüleik történeteit. Az otthonról hozott emlékekből állítottam össze a forgatókönyvet, amely az idei műsor keretét adja. Mai zenékkel és a személyes történetekkel nagyon átélhető lett az ünnepi műsor.”