Az Együttható Egyesület Közösségi kertet épít Athomewithnature című programjának keretében

A programban partnerként az Együttható Egyesület Közösségi kereteket látogatott meg Budapesten és Fábiánházán, illetve 3 napos tábort szervezett 2015 júniusában hátrányos helyzetű fiataloknak Gömörszőlősön, ahol a résztevők betekintést nyerhettek egy igazi Öko falu mindennapjaiban, megismerkedhettek az egészséges életmód, fenntartható fejlődés, környezettudatos életmód alapjaival.

A szervezet jelenleg a korábban megszerzett tapasztalatok alapján egy saját közösségi kertet épít Újpesten a Károlyi István Általános Iskolával együttműködve.

 

Egy közösségi kert ma már nem csupán termelési egység, inkább közösségi tér, amit mindenki gondozhat. Különböző korú/hátterű embereket szervez közösségbe, akik a kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A Közösségépítő Egyesület is ezért vágott bele a kert létrehozásába. A Program lehetőséget kíván adni az egyre nagyobb önkéntes munkaerőnek, közös teret kíván adni az együttműködésre a tanárok, diákok és pedagógusok számára, lehetőséget kíván biztosítani a tanulóknak, az érettségi megszerzéséhez kötelező Iskolai Közösségi Szolgálatra.

A Erasmus+ program keretében megvalósuló projekt három ország (Litvánia, Törökország és Magyarország) felnőtt képző szakemberei számára ad lehetőséget, hogy megosszák tapasztalataikat és egy új ökobarát eszközt – pedagógiai anyagot- hozzanak létre alacsonyan képzett felnőttek számára.  Ez az eszköz a legjobb nem-formális oktatási gyakorlatokat és példákat tartalmazza az öko-építészet és öko-kertészet témakörében.

A program hazai megvalósításának első elemeként 2015. 06. 05. és 2015. 06. 07. között az Egyesület néhány tagja és több mint egy tucat az egyesülettel szoros kapcsolatban lévő, többségükben hátrányos helyzetű fiatal Gömörszőlősre utazott egy 3 napos kirándulásra. A 60 fős kistelepülésen nem csak a természethez kerültek közelebb a résztevők, de megismerkedhettek a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés olyan hatékony eszközeivel, mint a Kartoló műhely, komposztáló wc, passzív ház, sörös dobozokból készített szárító kemence.

2015. szeptember 27-én a tanulmányi kirándulás Fábiánházán folytatódott, ahol a résztvevők megismerkedtek a helyi tanodába járókkal és dolgozókat, akik szívesen fogadták őket. Elköltöttek egy közös ebédet, játszottak, beszélgettünk, ismerkedtek, majd a látogatást tettek a település egyik közösségi kertébe, ahol rövid eligazítást követően kertészkedtek. A fiatal önkéntesek kapáltak, gyomtalanítottak, és kukoricát törtek a település fiataljaival közösen.

2016 tavaszán izgalmas fordulópont következett a program megvalósításában. Megkezdődtek a korábbi tapasztalat és ismertgyűjtő kirándulások alapján a közösségi kert előkészítő munkálatai a Károlyi Iskolában és megrendezésre került a program Magyarországi partneri találkozója az Egyesület újpesti Klauzál utcai ifi irodájában.

A találkozón a török és litván partnerekkel a szervezet tagjai Budapesten találkoztak 2016. március 30. - április 1. között.A résztevők megosztották egymással a tapasztalataikat, megtervezzük a következő időszak teendőit. Az első nap délutánján két városi kertészetbe, a kispesti Zengőkertbe és a belvárosi Grundkertbe is ellátogattak a találkozó résztvevői, ahol magyarországi jó gyakorlatokat mutattak be a programmal kapcsolatban.

Április 7-én az Károlyi Iskolával szoros együttműködésben megkezdődött az iskola udvarán a közösségi kert, két emelt ágyás megépítése. Az Együttható Egyesület tagjai beszerezték az ágyásokhoz szükséges deszkákat, szögeket, megrendelték a termőföldet, a komposztot, ami időben meg is érkezett a helyszínre, így április 8-án a programban részt vevő egyesületi tagok és iskolai önkéntesek közösen összeállíthatták az emelt ágyások keretét. Egy önkéntes asztalos apuka segítségével méretre vágták a deszkákat és összecsavarozták azokat, ezt követően pedig lenolajjal kenték be a fa felületét, hogy ezzel védjék a későbbi nedvességtől kártevőktől, gombáktól.

 

Újra pácolást követően a föld behordása és veteményezés következik majd hamarosan, aztán az Egyesület hivatalosan is átadja az ágyásokat a tanároknak, szülőknek és diákoknak, akik az Közösségi Szolgálat keretében is gondozhatják majd önkéntesen a kertet, ezzel hasznos és értékteremtő munkát is végezve.

Cikk megtekintésehttp://www.ujpest.hu/hir/9756/Kozossegi_kert_epul/

Galéria