Iskolánk épülete a második újpesti létesítmény, amelyre felkerült a védettséget jelző mészkőtábla, rajta a város címerével, az építés évével és a tervezők neveivel.

Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium Erzsébet utcai, 1901-ben emelt védett épületénél azt mondta, Újpest tárgyi és szellemi értékeire is vigyáz, az utókornak megőrzendő épületeket táblával is jelölik. Ezt az iskolaépületet két éve a nagy iskolafelújítások között újították fel. Hirmann László, az iskola igazgatója kiemelte, a jelenleg alsósok használta iskolaszárny élhető, jól felújítható, esztétikus építmény. Külön érdekességként említette, hogy ezt az iskolát több másikkal együtt szintén Wlassics Gyula minisztersége idején emelték. 

Szesztai György, Újpest főépítésze mindkét helyszínen elmondta, 2010-ben a Városvédők előkészítésében ötven újpesti épületet vontak helyi védettség alá, főként azokat, amelyek építészetileg helyi szinten a legértékesebbek. A védelem azt jelenti, hogy lebontani nem, felújítani pedig csak az eredeti jelleg megtartása mellett lehet őket. A fő- építész az avatón a korabeli tervezőkre is emlékeztetett: Aggházy Tiborra, Baumgarten Sándorra és Herczegh Zsigmondra. Most tizenkilenc épület védettségét jelzi tábla, de a cél, hogy mind a félszázra felkerüljön a helyi védelmet jelző mészkőlap. 

Képek és szöveg: M. Orbán András 

Cikk megtekintése: http://www.ujpest.hu/hir/9788/A_kozosseg_vedett_epuletei/

 

Galéria