Kedves Szülők! 

Gyermekünk testi és lelki fejlődését a szívünkön viselve nem ritkán veszünk észre kisebb nagyobb eltéréseket, apró vagy nagyobb ferdülést, hirtelen fellépő fáradságot, rossz hangulatot, furcsa mozgást és számtalan ehhez hasonló tünetet, amelyek szakértő segítség hiányában az idő múlásával gyakran egyre rosszabbak lesznek. Az időben kapott segítség, mindig a leghatékonyabb. Ha a gyermek lábán, hátán vagy testének más részein deformitás jelentkezik, ha hosszan tartó belgyógyászati panaszok gyötrik és erről orvosi lelettel rendelkezik, akkor érdemes felkeresni az e témában  gyógyítással foglalkozó szakembert.

Az is előfordulhat, hogy a szülő ezt észreveszi, de nincs róla orvosi lelete, akkor fel lehet keresni a védőnőt, aki ez ügyben segítséget nyújt a továbbiakhoz, hogy gyermeke mihamarabb ellátásban részesüljön.

Célunk: csökkenteni a gyermek fájdalmát vagy egyéb panaszait, testen jelentkező elváltozásait, illetve biztonságosabbá és élvezhetőbbé tenni számára az életet, megalapozni a testi egészségét.

A gyermeket orthopéd szakorvos, belgyógyász, háziorvos, iskolaorvos, védőnő utalhatja speciális gyógyító foglalkozásokra.  Amennyiben rendelkezik a szülő érvényes lelettel - esetleg  még csak beutalóval -, vagy indokoltnak látja igénybe venni a lehetőséget fel lehet keresni igényével az iskolában a gyógytestnevelő szakembert, aki megfelelő csoportba osztja be gyermekét, és heti rendszerességgel lehetőséget biztosít a foglalkozásokon, hogy gyermeke a lehető legjobb egészségi állapotba kerüljön.

 

A szakorvos által megadott diagnózis és kategória hatozza meg a gyermek ellátási időbeosztását és fejlesztési tervét.

Általánosságban II/A. kategória a leggyakoribb, ekkor a gyermek járhat testnevelési foglalkozásra, viszont a testnevelés érdemjegyét a gyógytestnevelésben kapott érdemjegye 50%-ban befolyásolja. A gyógytestnevelési foglalkozási státusz – alkalomszámtól függetlenül - kivált egy mindennapos testnevelési órát.

A II/B. kategóriás gyermek nem járhat testnevelési foglalkozásra, így a testnevelés jegyét teljes egészében a gyógytestnevelő adja.

 

Mit kell tenni, hogy a gyermeke résztvehessen a foglalkozáson?

Kitöltött jelentkezési lap és az orthopédia (vagy orvosi) leletekből egy fénymásolat szükséges. Mindezek birtokában lehet felkeresni a gyógytestnevelőt az iskolában.

Azok a növendékek, akik az előző évben már jártak gyógytestnevelésre, nekik nem kell leletet csatolni  a jelentkezési lap mellé, csak meg kell újítani a jelentkezési szándékot.

A szülő figyelemmel kísérheti gyermeke fejlődését és változásait, és örömmel vesszük, ha kezdeteknél az instrukcióit, majd későbbiekben a visszajelzéseit írásban megteszi a gyógytestnevelő felé, aki ezek alapján is alakítani tudja munkáját a gyermekkel.

Minden egyéb információt a gyógytestnevelés alatt találnak meg az iskola honlapján, illetve a tornaszoba melletti információs táblán, egyéb fontos kérdéseikkel keressenek meg személyesen, vagy levélben.

Szeretettel várjuk Önöket!

 

A foglalkozások helyszíne:

Az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium (TORNASZOBA)

1041 Budapest, Erzsébet u 69. 06-1 369-2273

 szivszirom@gmail.com

 

FOGADÓÓRA ÉVKÖZBEN:

Kedd: 13.00-16.00

Csütrörtök: 13.00-16.00

 

Az órarend az első héten válik véglegessé.

Szuhanyik Csilla

gyógytestnevelő