Fizika, te csodás

Október 26-án került megrendezésre iskolánkban a fizikavetélkedő, amelyet idén a 9. és 10. osztályok számára szervezett a 11. évfolyam.

         Az ötletgazda cím a fizikatanárokat illeti, akik kezdeményezésükkel egy remek délutáni programot alkottak meg.

E délutáni időtöltés, ha úgy tetszik vetélkedő a tanórainál sokkal izgalmasabb bepillantást adott a résztvevőknek a fizika világába. Régi igazság, hogy nem a győzelem, hanem részvétel a fontos, de a győzelemre törők jól tették, ha a régebben tanultakat is megpróbálták hasznosítani, már ha felderengett számukra valami a feledés tengeréből…

A szórakoztató versenyzés keretében több állomáson lehetett érdekes dolgokkal találkozni. Az agyat kicsit jobban megtornáztató logikai állomások mellett sok olyan is volt, ami látványosabb és kézzelfoghatóbb volt a versenyzők számára. 

A logikai állomások halmazában találkozhattak, egy érdekes feladattal, amely talán az egyik legnehezebb volt. Itt ugyanis az volt a feladat, hogy csoportonként egy-egy résztvevő egy speciális elemekből összeállított alakzatot vagy tárgyat kellet létrehozzon a többiekkel úgy, hogy az adott végeredményről készült képet csak ő láthatta, de csak a többiek építhették. Ezt a területet quiz feladatok is színesítették.

         A fizikás halmazban pedig egy kísérletsorozaton lehetett végig haladni, és minden kísérletről egy pontos megfigyelő leírást kellet készíteni. Itt a SURLÓDÁSTÓL elkezdve a NAPELEMEN át a KRUMPLI lyukasztásig minden megtalálható volt.

Oh, de ne felejtsük el a robbantásos kísérletet sem. Igaz, hogy “sajnos” nem nitroglicerinnel lehetett a kísérletet lefolytatni, de azért a Kinder tojás játéktartó részébe töltött sütőpornak és ecetnek is volt hangja. 

         Zárásként az egyik fizikatanárnő és tizenegyedikes tanársegédje mutatott be egy látványos kísérletet, amit aztán a folyosón még egy lufis versenyzéssel is megspékeltek a szervezők…  Ja, és persze a jól megérdemelt csokoládényalóka sem maradt el! J

(Szabó Ottó, 11. b)