NÉPMESE NAPJA  A KÁROLYIBAN
 

 

Az idei Népmese Napját a hagyományoktól eltérően ünnepeltük iskolánkban.
Az előző években alsó tagozatos diákjaink több állomásos meseversenyeken vehettek részt. Most szorosan kapcsolódtunk a Népmese Napja központi konferenciájának témaköréhez: a népmese kétféle megjelenési módjára - a rögtönözve elmondott és a könyv alakban, nyomtatásban megjelent – lényegi közös vonásaira és különbségükre irányítottuk a figyelmet. Jelmondatunk: Mondj egy mesét!

Arra kértük – elsősorban az alsó tagozat és az 5. és 6. évfolyam tanulóit, hogy szept. 25-én magyar órákon vagy szept. 29-én osztályfőnöki órákon egy-egy népmesét mondjanak el osztálytársaiknak. Az írásbeli beszámolókból kiderült, hogy a gyerekek örömmel, nagy lelkesedéssel és profizmussal oldották meg a feladatot.

5.b osztályban Egyedi Liliána - A pityke és a kakas, Szalai Szonja - Ki a legalébb való?, Guth Boglárka - Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj; Rosengart Gabriella - Erős János,Harry Lilla - A rátóti csikótojás című meséket mondta el. Valamint kedvet kaptak más mesékhez is, így elhangzott a Három kismalac, a Forró vizet a kopaszra, és a Kisgömböc is. 

Az 5. c osztályban Berki Barbara -  A farkas és a bárány, Sándor Zsombor - A három kismalac, Vekerdi Anna Viktória - A kakas és a pipe című meséket adta elő, illetve saját mesét írt Tolnai Viktória: A varázsrépa és Zsolnai Virág: A kisegér (sajt mese) címmel, melyeket fel is olvastak.

A 6. c osztályban Erdei Máté - A kis gömböc  és a Megitatják a fűzfát; Collaku Rinesa - Terülj, terülj asztalkám; Barta Eszter - A szegény ember hegedűje című mesék hangzottak el, majd meghallgatták "A kismalac és a farkasok" c. mesét cd-ről.

Köszönjük a kollégák és a tanulók együttműködését.
Örményiné Farkas Andrea könyvtáros-tanár

 

Galéria