Kedves Szülők!                     

Gyermekünk testi és lelki fejlődését a szívünkön viselve nem ritkán veszünk észre kisebb nagyobb eltéréseket, apró vagy nagyobb ferdülést, hirtelen fellépő fáradságot, rossz hangulatot, furcsa mozgást és számtalan ehhez hasonló tünetet, amelyek szakértő segítség hiányában az idő múlásával gyakran egyre kellemetlenebbek lehetnek. Az időben kapott segítség, mindig a leghatékonyabb. Ha a gyermek lábán, hátán vagy testének más részein deformitás jelentkezik, ha hosszan tartó belgyógyászati, vagy egyéb szorongásos panaszok gyötrik és erről orvosi lelettel is rendelkezik, akkor érdemes felkeresni a gyógytestnevelés szakembert.

Az is előfordulhat, hogy a szülő ezt észreveszi, de nincs róla orvosi lelete, akkor fel lehet keresni a védőnőt, aki ez ügyben segítséget nyújt a továbbiakhoz, hogy gyermeke mihamarabb ellátásban részesüljön.

 

Fő cél a prevenció, és a már kialakult problémák csökkentése, biztonságosabbá és élvezhetőbbé tenni számára a mindennapi életet, megalapozni a testi egészségét, önbizalmat.

 

A gyermeket a szakorvos, iskolaorvos, védőnő utalhatja gyógytestnevelés foglalkozásokra.  Amennyiben rendelkezik a szülő érvényes lelettel - esetleg  még csak beutalóval -, vagy indokoltnak látja igénybe venni a lehetőséget fel lehet keresni az iskolában a védőnőt vagy a gyógytestnevelő szakembert, és heti több alkalommal lehetőséget biztosít a foglalkozásokon, hogy gyermeke a lehető legjobb egészségi állapotba kerüljön.

 

A szakorvos által megadott diagnózis és az iskolaorvos által megadott kategória határozza meg a gyermek ellátási időbeosztását és fejlesztési tervét.

Általánosságban II/A. kategória a leggyakoribb, ekkor a gyermek a gyógytestnevelési foglalkozás mellett járhat testnevelési foglalkozásra is, és a testnevelés érdemjegyét a gyógytestnevelésben kapott érdemjegye 50%-ban beleszámít a testnevelés osztályzatba.

 

A szülő figyelemmel kísérheti gyermeke fejlődését és változásait, ezért örömmel veszem a szülők érdeklődését, személyesen, e-mailben és a meghirdetett nyílt napokon.

Orthopédiai orvosi vizsgálat lesz a már gyógytesnevelési státusszal rendelkező gyermekek számára, ennek pontos időpontjáról (várhatóan szeptember közepe) és módjáról a faliújságról és a honlapról értesülhetnek. Az első évfolyamos tanulók vizsgálata pedig az iskolában lesz megszervezve szeptember első felében.

 

Minden egyéb információt megtalálnak az iskola honlapján, illetve a tornaszoba melletti információs táblán.

 

Szeretnénk megkérni a kedves Szülőket, hogy olvassák el figyelmesen a gyógytestnevelés eljárásrendjét, házirendet, amely tartalmaz minden olyan fontos információt, amelyre a tanév kezdésnél, és az év is folyamán szükség lehet. Ezt megtalálhatják a tornaszoba mellett kifüggesztve, illetve az iskola honlapján.

 

2018. szeptember 3.

 

Szeretettel várom Önöket!

 

Szuhanyik Csilla

gyógytestnevelő tanár

 

A foglalkozások helyszíne:

Az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium - TORNASZOBA

1041 Budapest, Erzsébet u 69.

Telefon: 06-1 369-2273

szuhanyik.csilla.szme@gmail.com