Kedves Szülők!

 

                             

Gyermekünk testi és lelki fejlődését a szívünkön viselve észrevehetünk kisebb nagyobb eltéréseket, apró vagy nagyobb ferdülést, hirtelen fellépő fáradságot, rossz hangulatot, furcsa mozgást és számtalan ehhez hasonló tünetet, amelyek szakértő segítség hiányában az idő múlásával gyakran egyre kellemetlenebbek lehetnek. Az időben kapott segítség, mindig a leghatékonyabb. Ha a gyermek lábán, hátán vagy testének más részein deformitás jelentkezik, ha hosszan tartó belgyógyászati, vagy egyéb szorongásos panaszok gyötrik, akkor érdemes felkeresni a gyógytestnevelés szakembert.

Az is előfordulhat, hogy a szülő ezt észreveszi, de nincs róla orvosi lelete, akkor fel lehet keresni a védőnőt, aki ez ügyben segítséget nyújt a továbbiakhoz, hogy gyermeke mihamarabb ellátásban részesüljön.

 

Fő cél a prevenció, és a már kialakult problémák csökkentése, biztonságosabbá és élvezhetőbbé tenni számára a mindennapi életet, megalapozni a testi egészségét, önbizalmat.

 

A gyermeket a szakorvos, iskolaorvos, védőnő utalhatja gyógytestnevelés foglalkozásokra.  Amennyiben rendelkezik a szülő érvényes lelettel - esetleg  még csak beutalóval -, vagy indokoltnak látja igénybe venni a lehetőséget fel lehet keresni az iskolában a védőnőt vagy a gyógytestnevelő szakembert, és heti több alkalommal lehetőséget biztosít a foglalkozásokon, hogy gyermeke a lehető legjobb egészségi állapotba kerüljön.

 

A szakorvos által megadott diagnózis és az iskolaorvos által megadott kategória határozza meg a gyermek ellátási időbeosztását és fejlesztési tervét.

Általánosságban II/A. kategória a leggyakoribb, ekkor a gyermek a gyógytestnevelési foglalkozás mellett testnevelési foglalkozáson is részt vesz, és a testnevelés  osztályzat 50%-át a gyógytestnevelés érdemjegye adja meg.

 

A gyógytestnevelési ellátásra jelentkezni a lelet vagy javaslat másolatával a kitöltött jelentkezési lappal, adatkezelési nyilatkozat aláírásával lehetséges. Ennek menetét megtalálják a honlapon és kifüggesztve a tornaszoba melletti táblán.

 

A szülő figyelemmel kísérheti gyermeke fejlődését és változásait, ezért örömmel veszem a szülők érdeklődését, személyesen, e-mailben és a meghirdetett nyílt napokon.

Orthopédiai orvosi vizsgálat lesz 2020. szeptember 16-án, a már gyógytesnevelési státusszal rendelkező gyermekek számára. A szakorvosi vizsgálathoz már szükséges szülői engedély, ezt a honlapról letölthetik, vagy a tornaszoba melletti dossziéból elvehetik. Akik nem jártak még gyógytestnevelésre és az ortopédián sem, azok csak beutalóval vehetnek rész az októberi csoportos vizsgálaton. (A csoportos vizsgálaton nincs lehetőség arra, hogy a szülő bekísérje a rendelőbe a gyermeket.)

Az első évfolyamos tanulók vizsgálata pedig az iskolában lesz megszervezve, erről a szülők külön értesítést kapnak.

 

Szeretnénk megkérni a kedves Szülőket, hogy olvassák el figyelmesen a gyógytestnevelés eljárásrendjét, házirendet, a beiratkozás módját amely tartalmaz minden olyan fontos információt, amelyre a tanév kezdésnél, és az év folyamán szükség lehet.  

Minden részletes információt megtalálnak az iskola honlapján (www.kig.hu – gyógytestnevelés fül) , illetve a tornaszoba melletti információs táblán.

 

2020. szeptember 1.

 

 

Szeretettel várom Önöket!

Szuhanyik Csilla

gyógytestnevelő tanár

 

A foglalkozások helyszíne:

Az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium - TORNASZOBA

1041 Budapest, Erzsébet u 69.

Telefon: 06-1 369-2273

szuhanyik.csilla.szme@gmail.com