KÁROLYIS GIMNAZISTÁK RENDHAGYÓ IRODALOM, TÖRTÉNELEM ÉS RAJZ ÓRÁJA  A FIUMEI ÚTI SÍRKERTBEN

 

2018. október 11-én, csütörtök délután a téma iránt érdeklődő gimnazista tanulókkal látogattunk el a Fiumei úti sírkertbe. Gyönyörű időnk volt, csak a hátizsákunk lett egyre nehezebb  a hosszú séta alatt.

Vörösmarty sírjánál kezdtük a megemlékezést, s rögtön megbeszéltük, hogy valójában mi most egy olyan időutazáson veszünk részt, aminek különleges helyszínét, múzeumát  a természet és az emberi kéz közösen alkotta.
„Mintegy 170 éves történelmével a Fiumei úti sírkert (régen Kerepesi úti temető) mára olyan kultuszhellyé vált, mint a párizsi Père-Lachaise, ahol Molière, Chopin és Jim Morrison sírja helyett Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját lehet felkeresni. A sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, de a temető nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi. Itt nyugszanak legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, a síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása. „ (idézet a temető honlapjáról)
Különösen megható volt meghallgatni a „géppuskás kislány” történetét az ’56-os parcellánál vagy belegondolni Damjanichné Csernovics Emilia hosszú özvegyi, de egyben a közért való munkálkodó életébe.
Szilágyi Dezső síremlékénél megvizsgáltuk a Stróbl Alajos készítette oroszlánszobrot, mennyire tekinthető  a szobrász portréjának.
Újházi Ede sírjánál megtudtuk, hogy az[T1]  Újházy tyúkhúsleves valójában először kakasból készült.
Rengeteg síremlékhez ellátogattunk ezen a délutánon és rengeteg történetet hallottunk vezetőnktől, Szilágyi Rita magyar-történelem szakos tanárnőtől. Persze  igen-igen elfáradtunk. Mikszáth sírjánál fejeztük be a sétát, s nagyon bízom benne, hogy ez a látogatás felkeltette tanulóink érdeklődését, s majd egyszer maguk folytatják a temető bejárását régebbinél régebbi, híresebb és kevésbé híres sírok felkereséséért.
Addig is érdemes ellátogatni a sírkert hivatalos honlapjára (http://fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/) és tanulmányozni az alábbi honlapot: http://www.agt.bme.hu/staff_h/varga/foto/kerepesi/kerepesi.html

A látogatás az AKTÍV KÖNYVTÁR – NAGYON NYITOTT KÖNYVTÁRAJTÓK  iskolai könyvtári programsorozat keretén belül szerveződött.

Örményiné Farkas Andrea könyvtárostanár