2019.március 28-án nyílt Perényi János természetfotós kiállítása iskolánk aulájában a Víz napjától a Föld napjáig rendezvénysorozat keretében. Iskolánk falait a fotóművész darvakról készült fotói díszítik.

A megnyitót Cseke Jácint 7.osztályos tanulónk zongorajátéka indította, sokan ráismertek Chopin dallamaira. Vetítéssel folytatódott a rendezvény ,Perényi úr fotói jelentek meg a vásznon.

A kiállítást egy fotóstárs Kerekes György nyitotta meg. Méltatta a fotós munkásságát,életútját. . Pár gondolat a megnyitóról

Az átvonuló darvakat a Hortobágyról, vagy a messzi Svédországban fotózottakat, egyfajta misztikum lengi körül. Kevesen ismerjük őket és keveset tudunk róluk. Persze az internet világa több titkot felfedett már, de ezek sem jutnak el mindenkihez. Kevesen tudják, hogy egykoron itt nálunk is fészkeltek, ám a mocsarak lecsapolásával a fészkelő helyek megszűntek. Így manapság az északról délre húzódó vándorlásnak köszönhető, hogy újra láthatjuk őket.

Pedig sok magyar nemesi címerben és települések címerében is megtalálható.

A családok esetében említésre méltó a Festetich-család, vagy a városok közül Csurgó, Mátészalka.

Kevesen tudják, hogy vásárló értéke is nagy volt. Felért fél oldal szalonna vagy egy borjú árával.

A darutoll hozzátartozott néhány magyar népviseleti öltözékhez, nemesek süvegéhez, de a hortobágyi pásztorkalapok elképzelhetetlenek voltak enélkül.

Számtalan mítosz, legenda, monda és népmese őrzi csodálatos alakjukat.

A kereszténységben a hűség, éberség, a szerzetesi élet szimbóluma lett.

Ahogyan ismerlek (volt szerencsém Veled együtt járni Norvégia zordnak tartott, csodálatos vidékeit, a Bajor-erdő Nemzeti parkban) a darvakat is olyan alázattal fotóztat, mint mindent. Kerested a megfelelő pillanatot, mint más képi megoldásokat, mint a megszokottak.

Neked nem elég a fotó.

Neked „A FOTÓ” kell, csupa nagybetűvel. Újra és újra visszamész, lehasalsz, vársz türelemmel a megfelelő pillanatra. Ezerszer kivárod a varázslatot.

Aztán jöhet a kioldógomb megnyomása, a zárszerkezet kioldódik és megszületik az újabb „Perényi csoda”.

Ezekből láthatunk válogatást itt és bízva bízom, hogy a gyerekek, fiatalok, a betérő szülők és vendégek csak csodálattal és áhítattal nézegetik majd ezeket a képeket.

Ahogyan tettem én magam, és ezt a kellemes érzést kívánom mindenkinek a most megnyíló kiállításhoz.

Köszönjük és köszönöm Neked az élményt!

Budapest - Újpest 2019. március 28.

Kerekes György

 

A kiállításon készült fotókat készítették: Lebovits György, Várnai György,Várai Mihály,Erdei Norbert