Hogyan is lehet fizikát játszani?

 

A verseny januárban indult, amely háromfordulós volt. Minden fordulóban feltettek egy Telkes Máriára vonatkozó fizikatörténeti kérdést (Miért hívták Napkirálynőnek, mire használta a glaubersót, hogyan készült az első napház?), és el kellett végezni három-három kísérletet, amelyet dokumentálni és magyarázni is kellett.

Kedvenc kísérletünk a kilencből az volt, amikor fémből készült edénysúrolót bevizeztünk, majd egy hosszúkás üvegpohárba tettünk úgy, hogy az a pohár aljához közel helyezkedjen el. Ezután megfordítottuk a poharat és egy festékes vizet tartalmazó lapos tányérba belefordítva vártunk, vártunk.… majd azt tapasztaltuk, hogy a víz szintje a pohárban megemelkedett.

Nem csak a kísérlet volt izgalmas, hanem a megoldás, magyarázat felfedezése is nagy örömöt jelentett számunkra.

Csapatunkat is meghívtak az április ötödikén, a Szegedi Tudományegyetemen tartandó eredményhirdetésre.

Az első előadást Dr. Papp Katalin tartotta, és bemutatta a verseny húszéves történetét és hogy napjainkig milyen változások történtek az eredeti célokat megtartva. Ezt követte Dr. Nagy László prezentációja a Fény és életről.

Ezután a legügyesebb versenyzők mutathatták be a kísérleteket, és az ötletes megoldásaikat, amiket mi nagyon élveztünk. Látványos bemutatókat, érdekes magyarázatokat és lelkes diákokat láthattunk. Majd sor került a nagy izgalommal várt díjak átadására.

Csapatunk (Kajtor Enikő 10.a, Mező Ádám 10.a, Pajcsics Kálmán 10.a) dicsérő fokozatot ért el az országos versenyen.

 

Tanárunk: Schmerczné Kormos Nóra

 

Már most várjuk a jövőre kitűzött feladatokat!