KÖNYVTÁRFA ÉS OLVASÓK PADJA AZ ÚJPESTI KÁROLYIBAN

 

Hangulatos kis ünnepség keretében ültettük el a „könyvtárfát” és avattuk fel az „olvasók padját” az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium udvarán.
Örömmel csatlakoztunk az „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” akcióhoz, melyet a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár kezdeményezett, felhívva a figyelmet a klímaváltozásra és a környezettudatosság fontosságára. Ezzel az eseménnyel iskolai könyvtárként részesei lettünk az országos könyvtári napok „A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT.” rendezvénysorozatának.
S hogy mit tehet egy iskolai könyvtár a fenntartható fejlődésért, a környezettudatos magatartás kialakításáért?
Hát „bezöldül”. Bezöldül kívül-belül.
Fát ültet, hogy majd tíz év múlva is kellemes körülmények között olvassanak a gyerekek, felnőttek. A teadélutánokon bögréikkel együtt várja a beszélgetni, közösen gondolkodni szerető tanulóit. Igyekszik  könyvtári környezetben, sajátos eszközökkel, a releváns információk átadásával, egy-két apró lépéssel a megoldás felé közelíteni.
Ezen a délutánon teleaggattuk kedvenc „természetes” olvasmányainkat jelképező nyitott könyvekkel a kis fát, majd meghallgattuk Kanyó Réka 4. c osztályos tanulótól Kányádi Sándor: Meddig ér a rigófütty…című meséjét. Meglepetésként iskolánk kórusa is előadott egy fülbemászó dalt.
Bízunk benne, hogy a kis fa megered, terebélyesedik, s az árnyat adó lombkoronája alatti padon sok-sok könyvet olvas el felnőtt, gyerek. Bízunk abban is, hogy ez a kis fa lesz a jelképe a valóban tudatos, felelősen gondolkodó, környezetbarát nemzedéknek is. Hisz a jövőjük a tét.

Külön köszönet a himalájai nyírfáért az újpesti Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Osztályról Földházi Júliának és faültető kollégáinknak, illetve iskolánk alapítványának a kerti padért.

 

Örményiné Farkas Andrea könyvtárostanár _

 

 

 

Galéria