Magyar irodalom

 

5 - 6. évfolyam:

1.      Írj verset, mesét, mondát szabadon választott témában, de készíthetsz mesekönyvet is kisebb gyerekek számára!

2.     Készíts képregényt, lapbookot, mutatós leporellót kedvenc olvasmányodhoz, vagy valamelyik hosszabb olvasmányhoz!(Pl.: János vitéz, Toldi, A Pál utcai fiúk)

3.     A jövő iskolája / mutasd be írásban és illusztrálva, hogyan képzeled ezt.

4.     Készíts riportot a nagyszüleiddel, vagy írd meg élménybeszámolójuk alapján egy-egy  élettörténetüket! Téma: Az iskolás éveik, élményeik

 

7 - 8. évfolyam:

    -     Írj novellát, verseket, mondát szabadon választott témában!

    -     Készíts reklámszöveg-verseket, hozzá illusztrációkat, melyben a környezettudatos   életmódra buzdítasz! Dolgozz a www. canva.com plakátkészítő eszközzel. Egy pályázatban legalább 3 plakát legyen minimum 6 soros verssel.

-  Készíts képregényt Arany János: A fülemile című művéhez

-  Készíts riportot a nagyszüleiddel, vagy írd meg élménybeszámolójuk alapján egy-egy  élettörténetüket! Téma: Az iskolás éveik, élményeik

 

Téma  bármelyik évfolyam számára: Készíts valamilyen társasjátékot a kötelező vagy ajánlott olvasmányodból!

 

 

9-12. évfolyam:

 1.  Készíts filmet a kedvenc történetedből!

Van kedvenc regényed, amelyet megfilmesítenél? Bemutatnál egy drámát filmre komponálva? Esetleg egy balladát vinnél a mozivászonra? Válassz egy művet, és készítsd el megfilmesített változatban. Használhatod a gyerekkorodban kedvelt Legot, vagy rajzold meg a jeleneteket. Az egyes jelenetek rögzítése után készítsd el a filmed valamelyik videoszerkesztő programmal (pl.: Animoto), feliratozd, illessz hozzá zenét.

 

 2.  Válassz egy könyvet a könyvtárból!

Válassz egy könyvet az iskola könyvtárában lévő új, kortárs irodalmi művek közül.  Írj könyvajánlót az alábbi szempontok figyelembevételével: írásod célközönsége a középiskolai korosztály legyen. Emeld ki a könyv szerinted legfontosabb sajátosságait!

Gondolatmenetedbe építs be egy rövid idézetet a könyvből! Figyelj az igényes nyelvhasználatra, a szöveg szerkezetére és az esztétikus megjelenésre. Írásod ne haladja meg a három oldal terjedelmet. Magyartanárod biztosan segít a leginkább neked való kötet és szerző megtalálásában. Terjedelem: 3 A/4 oldal (Word dokumentum, 12, Times New Roman, 1,5 soremelés, sorkizárt)

 

  3.  Alkoss!

  Írj verset, elbeszélést, riportot szabadon választott témában. (Word dokumentum, 12, Times New Roman, 1,5 soremelés, sorkizárt)

 

4.  Tudományosan!             

Dolgozz ki egy magyar emelt szintű érettségi témakört általad megadott, vizsgált szempont, szempontok alapján! A saját ötleteiden túl vesd össze véleményedet, megállapításaidat a szakirodalom álláspontjával is! Munkád bármilyen formátumú lehet (hagyományos, Prezi, PPT, Sutori, Genially) és a szövegen kívül bármilyen nem szöveges információt is tartalmazhat.
Figyelj a források etikus használatára!
         

 

Komplex, kreatív pályázatok

 

      I.         Az ókori Görögország

1.     Készítsd el Az Antigoné szereplőinek Instagram posztjait a mű legjellegzetesebb idézeteivel. egy szereplőnek három különböző bejegyzését hozd létre, legalább három szereplő Instaoldalát szeretnénk megnézni.

2.     Újságírás és szerkesztés: készíts városi újságot egy Kr. előtt V. században élő athéni polgár számára. Az újságban szerepeljenek többféle tematikában íródott cikkek és illusztrációk is. Szerkeszthető újságsablont a szaktanárok javasolnak.

3.     Pénz és nők. Írj egy oldalas esszét arról, hogy az Antigoné című drámában mely szereplők hogyan viszonyulnak ehhez a két témához. (Word dokumentum, 12, Times New Roman, 1,5 soremelés, sorkizárt)

4.     Élő kapcsolás és helyszíni közvetítés az első olimpiáról. Mutasd be az olimpiai játékok egy versenynapját kép- és hanganyaggal. Az elkészített, bármilyen formátumú prezentációd alá illeszd be a saját “élő” tudósításod!

 

 

   II.         Az angol reneszánsz

1.     Shakespeare: Rómeó és Júlia című tragédiájából az egyik főszereplő napló- vagy blogbejegyzéseit írd meg, amely a mai világban játszódjon. A nyelvhasználat tükrözheti a mai nyelvhasználatot. A blogbejegyzésekben a konkrét történések és a belső érzések is jelnjenek meg. A dráma bármely részének eseményeit használhatjátok. (Word dokumentum, 12, Times New Roman, 1,5 soremelés, sorkizárt, 2 oldal)

2.     Készíts Útikalauzt I. Erzsébet korának Londonjához. Használd a Canva brosúrakészítő formátumát.

3.     Étlapkészítés - lakoma Erzsébet udvarában. Nézz utána a korszak étkezési szokásainak.

4.     Készíts riportot Sir Frances Drake-kel. (Word dokumentum, 12, Times New Roman, 1,5 soremelés, sorkizárt)

 

 

III. Szentpétervár - Oroszország Velencéje a XIX. században

1.     Olvassátok el majd nézzétek meg Puskin Anyegin című filmjét  a Youtube-on!

2.     2. Írjátok meg Tatjána vagy Anyegin naplóját/blogját a megismerkedésüktől a szakításig. (Word dokumentum, 12, Times New Roman, 1,5 soremelés, sorkizárt)

3.     4. Írjatok 1 oldalas filmajánlót/kritikát a filmről, amiben fókuszáljatok arra, hogy a romantika világképe hogyan jelenik meg a filmben, hogyan mutatja be a film az orosz romantika speciális jellemzőit és a byroni életérzést.

4.     Jelen van-e a mai világban az anyegini férfitípus és a tatjánai nőtípus? Fogalmazzátok meg gondolataitokat egy oldal terjedelemben.

5.     Mutassátok be Fabergè munkásságát. Készítsetek cégajánlást referenciával! Használjátok a Canva brosúra formátumát.

6.     Egy elsőbálozó hölgy/fiatalember a cári udvarban. Készíts rövid tájékoztatást, cikket, amely tartalmazza ifjú hölgyek illetve urak számára a báli megjelenés, viselkedés szabályait a kor szentpétervári elit társaságában, adj tanácsokat az elsőbálozónak.

 

 

IV. A Holokauszt

1.     Olvasd el Kertész Imre Sorstalanság című regényét, és Bernard Schlink A felolvasó című regényét. Írj 3 oldalas esszét arról, hogy a kollektív bűn és a kollektív emlékezet hogyan változtatja meg az generációk életét, és milyen hatással lesz a következő nemzedékekre. (Word dokumentum, 12, Times New Roman, 1,5 soremelés, sorkizárt)

2.     Készíts Canva plakátot a regény szimbolikus motívumaiból!

3.     Gondolattérképen mutasd be a regény műfaji besorolásának lehetőségeit rövid indoklásokkal.

4.     Magyarországi zsidómentők bemutatása www.canva. com Brosúra formátumban.

5.     La vita è bella - Az élet szép. Nézd meg Roberto Benigni filmjét, majd írj hozzá filmajánlót! (Word dokumentum, 12, Times New Roman, 1,5 soremelés, sorkizárt)

 

Jó munkát kívánunk mindenkinek!

 

 

 

Történelem

 

5. osztály:

- Tutanhamon sírkamrája (makett)

- 3D-s tabló Egyiptomról (mutasd be az ókori Egyiptomot kihajtható, rátett, színes, dekoratív részletekkel ellátott plakáton )

 

6. osztály:

- A 800 éves Aranybulla elkészítése (papíron, kézírással, arany függőpecséttel)

- Az ipari forradalom találmányai (tabló vagy makett)

 

7. osztály:

- Divat a reformkorban (Prezentáció vagy tabló)

-Szelfizz ‘48-as helyszínekkel — járd végig Petőfiék útját a forradalom napján!

-Valósíts meg egyet Széchenyi gyakorlati alkotásai közül!

 

8. osztály:

-80 éve történt: a fordulat éve, 1941. Ábrázold az év háborús eseményeit kontinensekre bontva! (plakát)

-Beléptünk a háborúba! Egy újságszám készítése megadott sablon alapján.

 

Bármely évfolyamnak: Készítsd el egy választott történelmi személy életrajzi poszterét a megadott sablon alapján!

 

5. osztály: Iulius Caesar, Nagy Károly, Szent István

6. osztály: Hunyadi Mátyás, Columbus Kristóf, Luther Márton, Napóleon

7. osztály: Széchenyi István, Ferenc József, Sissi

8. osztály: Sztálin, Hitler, Rákosi Mátyás

 

A prezentációkat 8-10 dia terjedelemben készítsétek el! A felhasznált irodalom/forrás feltüntetése is fontos!

 

 

Gimnázium

Választható témák:

1.     Idegenvezetés az ókori Rómában (térkép készítése a nevezetes helyek feltüntetésével)

2.     800 éves az Aranybulla. A dokumentum és keletkezési körülményeinek bemutatása prezentációban, preziben vagy dolgozatban.

3.     50 éve történt…Milyenek voltak a mindennapok 1972-ben? (életmód, munka, ünnepek, család, divat - prezentáció, prezi vagy dolgozat)

4.     Készítsd el egy neves történelmi személyiség Insta-sztoriját a Canva segítségével! (A posztok száma minimum 7)

9. osztály: Iulius Caesar, Nagy Károly, Szent István

10. osztály: Hunyadi Mátyás, Columbus Kristóf, Luther Márton, Napóleon

11. osztály: Széchenyi István, Ferenc József, Sissi

12. osztály: Sztálin, Hitler, Rákosi Mátyás

 

A prezentációt kb. 15-20 dia terjedelemben kérjük elkészíteni. Más formátumban is lehet dolgozni, nem csupán PPT-ben. A témákhoz szakirodalmi hivatkozásokat kell csatolni.

A részletekről a szaktanárok adnak további információkat.

 

Jó munkát kívánunk mindenkinek!