Kedves Szülők!

 

                                  

Gyermekünk testi és lelki fejlődését a szívünkön viselve észrevehetünk kisebb nagyobb eltéréseket, hirtelen fellépő fáradságot, rossz hangulatot, rendezetlen mozgást és számtalan ehhez hasonló tünetet, amelyek szakértő segítség hiányában az idő múlásával egyre kellemetlenebbé válhat. Az időben kapott segítség, mindig a leghatékonyabb. Ha a gyermek lábán, hátán vagy testének más részein apróbb vagy komolyabb deformitás jelentkezik, ha hosszan tartó belgyógyászati, vagy egyéb szorongásos panaszok gyötrik, akkor érdemes felkeresni a gyógytestnevelő szakembert.

Az is előfordulhat, hogy a szülő ezt észreveszi, de nincs róla orvosi lelete, akkor fel lehet keresni a védőnőt, aki ez ügyben segítséget nyújt a továbbiakhoz, hogy gyermeke mihamarabb ellátásban részesüljön.

 

Fő cél a prevenció, és a már kialakult problémák csökkentése, biztonságosabbá és élvezhetőbbé tenni számára a mindennapi életet, megalapozni a testi egészségét, önbizalmat.

 

A gyermeket a szakorvos, iskolaorvos, védőnő utalhatja gyógytestnevelés foglalkozásokra.  Amennyiben rendelkezik a szülő érvényes lelettel - esetleg  még csak beutalóval -, vagy indokoltnak látja igénybe venni a lehetőséget fel lehet keresni az iskolában a védőnőt vagy a gyógytestnevelő szakembert, és heti több alkalommal lehetőséget biztosít a foglalkozásokon, hogy gyermeke a lehető legjobb egészségi állapotba kerüljön.

 

A szakorvos által megadott diagnózis és az iskolaorvos által megadott kategória határozza meg a gyermek ellátási időbeosztását és fejlesztési tervét.

Általánosságban II/A. kategória a leggyakoribb, ekkor a gyermek a gyógytestnevelési foglalkozás mellett testnevelési foglalkozáson is részt vesz, és a testnevelés osztályzat 50%-át a gyógytestnevelés érdemjegye adja meg, amely egy gyógytestnevelés ellenőrző könyvbe kerül, majd év végén pedig a bizonyítványba, összevonva a testnevelés osztályzattal.

 

A gyógytestnevelési ellátásra jelentkezni az orvosi lelet vagy javaslat másolatával és a kitöltött jelentkezési lappal* lehetséges. A kitöltött jelentkezési lapot (leletmásolat) a tornaszoba melletti kosárba kell beletenni. (FELSŐ TAGOZATOS TANULÓKRA VONATKOZIK: A csoportba sorolást a tanulóval egyeztetve történik. 2023.szeptember 18.19.20-án 13.00-14.30 a tornaszobában, ezen nem kötelező résztvenni.) Ezek után már a tanórákon tudjuk a beosztást elkészíteni. A gyógytestnevelés foglalkozás 2023. szeptember 25-én kezdődnek, az órarendben megadottak szerint.

A szülő figyelemmel kísérheti gyermeke fejlődését és változásait, ezért örömmel vesszük a szülők érdeklődését, személyesen, e-mailben és a meghirdetett nyílt napokon.

Az első évfolyamos tanulók vizsgálata az iskolában lesz megszervezve, erről az érintett szülők külön értesítést kapnak.

 

A gyógytestnevelés foglalkozásra a felszerelés: könnyű felsőruházat, térd alá érő nadrág, tornacipő/ edzőcipő, hosszú hajú lányok haja felfogva. 

 

Szeretnénk megkérni a kedves Szülőket, hogy olvassák el figyelmesen a gyógytestnevelés eljárásrendjét, házirendet, a beiratkozás módját, amely tartalmaz minden olyan fontos információt, amelyre a tanév kezdésnél, és az év folyamán szükség lehet.  

Minden részletes információt megtalálnak az iskola honlapján (www.kig.hu – gyógytestnevelés fül), illetve a tornaszoba melletti információs táblán.

 

 

2023. szeptember 1.

 

 

Szeretettel várom a Gyermekeket és Önöket!

 

 

Szuhanyik Csilla

gyógytestnevelő tanár

 

 

A foglalkozások helyszíne:

Az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium – TORNASZOBA

1041 Budapest, Erzsébet u 69.

Telefon: 06-1 369-2273

szuhanyik.csilla.szme@gmail.com