Karácsony közeledtével iskolánk évről-évre segélyakciókat szervez rászorulóknak. Idén a legelesettebbek között alighanem ott vannak a háború sújtotta Kárpátalján élő magyarok is.

 Beregszász mellett, Sárosorosziban van a testvériskolánk. Az ottani barátaink számára múlt év karácsonyán és húsvétkor is eljuttattunk támogatást.

 Most újra gyűjtünk, kizárólag pénzügyi adományt. Ezt biztonságos csatornán juttatjuk el a sárosoroszi iskola vezetőjének. A magyar forintnak veszik a legtöbb hasznát a határ közelében.

 Kérem, hogy aki szívesen adakozna, a következő eljárást kövesse: reggelente és délutánonként üvegládát helyezünk el az iskola bejáratánál, abban lehet elhelyezni a pénzadományt.

(Sajnos alapítványunkon keresztül nem tudjuk jogszerűen eljuttatni a pénzt külföldre.)

 

 Az akció december 15-ig tart, hogy még az ünnep előtt eljusson a pénz a rendeltetési helyére.

Köszönettel: Hirmann László

 Kérésemre Sebi Attila igazgató úr leírta, hogyan is élnek manapság Kárpátalján, az ő falujukban a magyarok. Levelét változatlan formában közlöm.

 

Tisztelt Igazgató Úr, kedves Laci barátom! 

Nagyon szépen köszönjük, hogy mindig gondoltok iskolánkra, ránk. Nálunk a helyzet változatlan. Bizonyára ti is értesültök a hírforrásokból, hogy a háború kitörése óta nagyon sok fiatal édesapa hagyta el községünket. Sokan Magyarországon és a környező országokban találtak menedéket, megélhetést. Ebből kifolyólag az édesapa után megy az egész család, igy sajnos a gyerekek is. Ez a nagy elvándorlás megmutatkozik az iskola életében is. Szeptember 1-től a kis létszám miatt hozzánk csatolták a községünk óvodáját, igy aztán az iskola megmaradt. Jelenleg iskolánkban 62 gyerek tanul az óvodában pedig 13 gyerek jár. Szeptember 1-vel elkezdtük az új tanévet, sajnos továbbra is gyakoriak a légiriadók. Október 15-től sikerült elindítani a fűtést az iskolákban. Az étkeztetést az iskolában az állam nem támogatja, a Katolikus egyház segítségével sikerült megoldani ezt a nagy problémát, ennek köszönhetően napi egyszeri meleg ebédet kap iskolánk minden diákja. A szülők pedig magukra vállalták a szakácsnő bérének a kifizetését. Megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy gyermekeink ne érezzék a háborús helyzet hatását, hangulatát.

Az oktatás mellett nagyon sok hagyományőrző rendezvényt is szerveztünk ebben a tanévben. Megrendezésre került az arany ősz, megemlékeztünk a magyar forradalomról, a napokban pedig a Márton napot méltattuk. Csatolmányként küldök néhány fotót iskolánk életéből.

Nagyon örültek diákjaink a tőletek kapott tavaszi ajándékoknak is amiért hálával tartozunk nektek.

Kivánunk számodra és a kedves kollégáid számára is nagyon jó egészséget és sikereket a további munkátokban.

Tisztelettel: Sebi Attila