Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium
 
 
1041 Budapest, Erzsébet u. 69.      OM-azonosító: 034863            
Telefon: 06-1-369-2273 (alsó),  06-1-369-3627 (felső, gimnázium)     Email: info@kig.hu

 
 
Iskolapszichológus

Bemutatkozás

Filó Mariann vagyok, 2021. február közepe óta az intézmény iskolapszichológusa. Tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakán folytattam, klinikai- és egészségpszichológia szakirányú mesterdiplomámat 2020 nyarán szereztem.

Az egyetemi tanulmányaim utolsó féléve során kognitív remediációs terápiát vezettem egy olyan intézményben, amely rehabilitációt nyújt mentális betegséggel élők számára. Ezt követően óvodákban dolgoztam pszichológusként Salgótarjánban, emellett pedig a Nógrád megyei nevelőszülői hálózatban is vállaltam egyéni tanácsadást gyermekek, serdülők számára. Jelenleg másodállásban két lakásotthon pszichológusa vagyok. Rövid távú terveim között szerepel a tanácsadó szakpszichológus, illetve a személyközpontú módszerspecifikus képzés elkezdése is.

 

Kedves Diákok!

Természetes, hogy vannak nehezebb időszakok az életetekben, de ezzel nem feltétlenül kell egyedül megküzdenetek. Sokszor, ha megosztjátok valakivel a gondotokat, máris jobban érezhetitek magatokat és ketten már megoldást is könnyebben találhatunk.

 

Keressetek bátran, ha:

- gyakran vagytok szomorúak vagy dühösek, vagy hirtelen megváltozik a hangulatotok,

- nehezen találtok barátokat és egyedül érzitek magatokat,

- a korábbiaknál nehezebben megy a tanulás, vagy rosszabbul teljesítetek az iskolában,

- fáradékonyabbak vagytok, rosszul alszotok, sokat fáj a fejetek vagy a hasatok,

- olyan változás történt az életetekben, amihez nehezen alkalmazkodtok,

- beszélgetni szeretnétek valakivel számotokra fontos dolgokról.

 

Bennem megbízhattok; bármit elmondhattok, minden tőletek hallott információ köztünk marad, kivéve, ha az veszélyt jelent rátok vagy másokra. Ha kiskorúak vagytok, a szüleiteknek tudnia kell arról, hogy találkozunk, ehhez beleegyező nyilatkozatot fognak aláírni.

A kapcsolatfelvételt követően először megismerkedünk, ezután közösen döntjük el, milyen gyakran találkozunk, illetve ha szükséges, segítek megtalálni a legmegfelelőbb szakembert a nehézségeitek megoldásához. 

Délelőtt és délután is tudunk találkozni előre egyeztetett időpontban. Keressetek bátran személyesen az alsó tagozat épületének kiskönyvtárában (1. emelet, 22-es terem), vagy e-mailben a probléma rövid megfogalmazásával a filo.mariann@kig.hu címen – itt a távoktatás ideje alatt is elértek, a találkozókat online formában is meg tudjuk tartani. 

 

Kedves Szülők!

Az iskoláskorú gyermekek, serdülők számos fejlődési változáson mennek keresztül. Az ezekhez való alkalmazkodás, más életesemények kihívásaival való megküzdés, a különböző területeken való állandó helytállás nem könnyű számukra. Mivel napjaik jelentős részét az iskolában töltik, természetesen sok probléma ott jelentkezik, ezért fontos, hogy ismerős közegben támogathassuk őket. 

Forduljanak hozzám bizalommal, amennyiben:

- gyermekük viselkedésében problémákat, szélsőséges változásokat tapasztalnak,

- gyermekük tanulmányi teljesítményében, motivációjában hanyatlás figyelhető meg,

- gyermekük hangulata a megszokottnál gyakrabban változik, indulatait nehezen kontrollálja,

- gyermekük nehezen barátkozik, kiközösített vagy magányos,

- a család életében változás történt (pl.: haláleset, testvér születése, válás) és úgy érzi, gyermekének támogatásra van szüksége,

- beszélgetni szeretnének gyermekükről, vagy bizonytalanok egy őt érintő témában.

 

A feladatköröm és az iskolai keretek korlátozott pszichológiai tevékenység végzésére adnak lehetőséget, amely nem fed le minden problémát - ennek következtében, a gyermek érdekét figyelembe véve, a Pedagógiai Szakszolgálat, pszichiáter szakorvos vagy egyéb ellátóhely felkeresésére teszek esetlegesen javaslatot. Titoktartási kötelezettségemhez mindaddig tartom magam, amíg a birtokomba jutott információ nem jelent veszélyt mások biztonságára.

A szülővel/szülőkkel való első találkozás során körbejárjuk az aktuális kérdéskört, majd közösen döntünk a folytatásról – a távoktatás ideje alatt a gyerekek számára az esetleges egyéni foglalkozásokat online formában is lehetséges megtartani. Szülőkonzultációra szintén online van lehetőség, egyaránt délelőtti és délutáni órákban. Kérem, emailben keressenek a filo.mariann@kig.hu címen a probléma rövid megfogalmazásával, időpontot ezt követően tudunk egyeztetni.

 

Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium
Bejelentkezés