Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium
 
 
1041 Budapest, Erzsébet u. 69.      OM-azonosító: 034863            
Telefon: 06-1-369-2273 (alsó),  06-1-369-3627 (felső, gimnázium)     Email: info@kig.hu

 
 
Iskolapszichológus

Bemutatkozás

Filó Mariann vagyok, 2021 februárja óta az intézmény iskolapszichológusa. Tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytattam, klinikai- és egészségpszichológia szakirányú mesterdiplomámat 2020 nyarán szereztem. Jelenleg ugyanitt tanácsadó szakpszichológus szakirányú képzésen tanulok, illetve a Kognitív és Sématerápiás Központ Sémakonzultáns képzését is folytatom. 

Az egyetemi tanulmányaim utolsó féléve során kognitív remediációs terápiát vezettem egy olyan intézményben, amely rehabilitációt nyújt felnőtt pszichiátriai betegek számára. Ezt követően vidéken szereztem tapasztalatot óvodapszichológusként, illetve a gyermekvédelem területén nevelőszülői hálózatban, az évek során pedig egy nemzetközi kutatás magyarországi koordinátora is voltam. 2020 decembere óta másodállásban két lakásotthon pszichológusaként is dolgozom.

Kedves Diákok!

Természetes, hogy vannak nehezebb időszakok az életetekben, de ezzel nem feltétlenül kell egyedül megküzdenetek. Sokszor, ha megosztjátok valakivel a gondotokat, máris jobban érezhetitek magatokat, és ketten már megoldást is könnyebben találhatunk.

Keressetek bátran, ha:

- gyakran vagytok szomorúak vagy dühösek, vagy hirtelen megváltozik a hangulatotok,

- nehezen találtok barátokat és egyedül érzitek magatokat,

- a korábbiaknál nehezebben megy a tanulás, vagy rosszabbul teljesítetek az iskolában,

- fáradékonyabbak vagytok, rosszul alszotok, sokat fáj a fejetek vagy a hasatok,

- olyan változás történt az életetekben, amihez nehezen alkalmazkodtok,

- beszélgetni szeretnétek valakivel számotokra fontos dolgokról.

Bennem megbízhattok; bármit elmondhattok, minden tőletek hallott információ köztünk marad, kivéve, ha az veszélyt jelent rátok vagy másokra. Ha kiskorúak vagytok, a szüleiteknek tudnia kell arról, hogy találkozunk, ehhez beleegyező nyilatkozatot szükséges aláírniuk.

Az első alkalommal először megismerkedünk, ezután közösen döntjük el, milyen gyakran találkozunk és nagyjából hány alkalommal, előre egyeztetve az időpontot - többnyire délelőtt és kora délután van erre lehetőség. Keressetek bátran személyesen az alsó tagozat épületének kiskönyvtárában (1. emelet, 22-es terem), vagy e-mailben a probléma rövid megfogalmazásával a filo.mariann@kig.hu címen.

 

Kedves Szülők!

Az iskoláskorú gyermekek, serdülők számos fejlődési változáson mennek keresztül. Az ezekhez való alkalmazkodás, más életesemények kihívásaival való megküzdés, a különböző területeken való helytállás nem könnyű számukra. Mivel napjaik jelentős részét az iskolában töltik, természetesen sok probléma ott jelentkezik, ezért fontos, hogy ismerős közegben támogassuk őket. 

Forduljanak hozzám bizalommal, amennyiben:

- gyermekük viselkedésében problémákat, szélsőséges változásokat tapasztalnak,

- gyermekük tanulmányi eredményében, motivációjában hanyatlás figyelhető meg,

- gyermekük hangulata a megszokottnál gyakrabban változik, indulatait nehezen kontrollálja,

- gyermekük nehezen barátkozik, kiközösített vagy magányos,

- a család életében változás történt (pl.: haláleset, testvér születése, válás) és úgy érzik, gyermeküknek támogatásra van szüksége,

- beszélgetni szeretnének gyermekükről, vagy bizonytalanok egy őt érintő témában.

A feladatköröm és az iskolai keretek korlátozott pszichológiai tevékenység végzésére adnak lehetőséget, amely nem fed le minden problémát. Ennek következtében, a gyermek érdekét figyelembe véve, a kerületi Pedagógiai Szakszolgálat, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, illetve (akut krízis esetén első lépésként) a szakrendelőben gyermekpszichiáter szakorvos vagy egyéb ellátóhely felkeresésére teszek esetlegesen javaslatot. Titoktartási kötelezettségemhez mindaddig tartom magam, amíg a birtokomba jutott információ nem jelent veszélyt mások biztonságára.

Kérem, elsőként emailben keressenek a filo.mariann@kig.hu címen a probléma rövid megfogalmazásával, ezt követően főként a délelőtti és a kora délutáni idősávra tudok szülőkonzultációs időpontot adni. A szülőkkel való első találkozás során körbejárjuk az aktuális helyzetet, majd közösen döntünk a folytatásról, felmérve a lehetőségeket.

 

Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium
Bejelentkezés